Assessment of diet quality and risk factors for chronic non-communicable diseases in institutionalized and non-institutionalized elderly people

a comparative study

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47385/cadunifoa.v19.n54.5264

Keywords:

Elderly Nutrition, Body Composition, Recommended Dietary Allowances, Chronic Disease

Abstract

Introduction: In elderly individuals, age-related changes can qualitatively and quantitatively affect dietary intake, predisposing them to nutritional risk situations and the development of chronic non-communicable diseases. Objective: To assess and compare the diet quality of institutionalized and non-institutionalized elderly individuals, and the risk factors related to nutritional status for chronic non-communicable diseases. Methods: A comparative study in long-term care institutions for the elderly and with a group of elderly individuals who engage in physical activity. Using a questionnaire, energy, macronutrients, micronutrients, diet quality index, and anthropometric data were analyzed. Results: Among institutionalized elderly individuals, 69.6% were hypertensive, 78.5% had cardiovascular risk, 55.6% had moderate sarcopenia; adequacies were 91.3% for carbohydrates, 100% for proteins, 52.2% for lipids, and inadequacies were 100% for vitamin B12. In contrast, among non-institutionalized individuals, 39.1% were hypertensive, 56.5% had cardiovascular risk, 52.6% had normal muscle; adequacies were 60.9% for carbohydrates, 100% for proteins, and inadequacies were 56.5% for lipids and 100% for vitamin B12. Both groups had 60.9% healthy diets and 39.1% requiring modifications. Conclusion: There is a need to evaluate the diet quality of the elderly and the risk factors related to nutritional status for such diseases to achieve better health outcomes.

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Author Biographies

Lívia de Moraes Ribeiro Meirelles, UniFOA

Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário de Volta Redonda - UniFOA (2019), pós-graduada em Nutrição Materno-Infantil na Prática Clínica e Ortomolecular (2021) e em Nutrição Clínica em Patologias (2021). Atualmente cursando Medicina no Centro Universitário de Volta Redonda - UniFOA.

Margareth Lopes Galvão Saron, UniFOA

Doutora em Saúde da Criança e do Adolescente pela Faculdade de Ciências Médicas da Universidade Estadual de Campinas FCM/UNICAMP. Mestre em Nutrição e Alimentos pela Faculdade de Engenharia de Alimentos da Universidade Estadual de Campinas FEA/UNICAMP. Possui graduação em Nutrição pela Universidade Paulista de Campinas-SP. Docente e pesquisadora do Centro Universitário de Volta Redonda.

Alden dos Santos Neves, UniFOA

Graduado em Nutrição pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1994), especialista em Gerontologia Aplicada pelo Centro Universitário de Volta Redonda - UniFOA (2002), Mestre pelo Programa de Mestrado Profissional em Ensino de Ciências da Saúde e do Meio Ambiente pelo Centro Universitário de Volta Redonda - UniFOA (2010) e Doutor pelo Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde (INU/UERJ - 2016). Coordenador do Curso de Nutrição do Centro Universitário de Volta Redonda - UniFOA.

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Published

2024-12-16

How to Cite

DE MORAES RIBEIRO MEIRELLES, Lívia; LOPES GALVÃO SARON, Margareth; DOS SANTOS NEVES, Alden. Assessment of diet quality and risk factors for chronic non-communicable diseases in institutionalized and non-institutionalized elderly people: a comparative study. Cadernos UniFOA, Volta Redonda, v. 19, n. 54, p. 1–10, 2024. DOI: 10.47385/cadunifoa.v19.n54.5264. Disponível em: https://unifoa.emnuvens.com.br/cadernos/article/view/5264. Acesso em: 18 dec. 2024.

Issue

Section

Ciências Biológicas e da Saúde

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